Biszkopt z orzechów laskowych

Czas przygotowania: 70 min

Sposób przygotowania:

1. Żółta ucieramy z cukrem pudrem 

2. W misce ubijamy białka na sztywną pianę. 

3. Do masy z żółtek dodajemy tarte orzechy Moreso wymieszane z kaszą manną i mąką ziemniaczaną. 

4. Masę jajeczno-orzechową dodajemy delikatnie po jednej łyżce do ubitych białek. 

5. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej na spodzie papierem tortownicy. 

6. Biszkopt pieczemy przez 35 min w piekarniku nagrzanym wcześniej do 170 C. Po upieczeniu należy pozostawić ciasto w blaszce do całkowitego ostudzenia. 

7. Gotowy biskzopt przekładamy ulubionym kremem do tortów.

Smacznego! 

Komentarz: Biszkopt jest bardzo lekki i puszysty i może być doskonałą propozycją dla osób, które ograniczają gluten w swojej diecie. Ciasto można przełożyć dowolnym kremem. 

Sposób przygotowania:

 

  • 200 g orzechów laskowych tratych Moreso
  • 8 jajek
  • 100 g cukru pudru (ok 3/4 szklanki)
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 60 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

POLECANE PRODUKTY DO TEGO PRZEPISU