Domowa granola

Preparation time: 30 min

Preparation method:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać syrop i wszystko delikatnie mieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem. Piec przez 20 – 30 minut, w tym czasie można dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie.

Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. 

Domową granolę dodawać do mleka, jogurtu lub kefiru. 

Preparation method:

  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • ½ szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodu
  • ¼ łyżeczki cynamonu

RECIPE RECOMMENDED PRODUCTS