Biszkopt makowy bez mąki pszennej

Czas przygotowania: 70 min

Sposób przygotowania:

1. Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. 

2. Do masy dodajemy mak wymieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.

3. W misce ubijamy białka ze szcztyptą soli na sztywną pianę. 

4. Ubite białka dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką. 

5. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej na spodzie papierem tortownicy. 

6. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 40 minut. Po upieczeniu należy pozostawić ciasto w blaszce do całkowitego ostudzenia.

7. Gotowy biszkopt przekładamy ulubionym kremem do tortów. 

Smacznego! 

Komentarz: Biszkopt jest bardzo lekki i puszysty i może być doskonałą propozycją dla osób, które ograniczają gluten w swojej diecie. Ciasto można przełożyć dowolnym kremem. 

Sposób przygotowania:

 

  • 6 jajek 
  • 200 g cukru 
  • 200 g mielonego maku Moreso 
  • 2-3 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

 

POLECANE PRODUKTY DO TEGO PRZEPISU