Makaron z pesto z buraka i orzechami włoskimi

Czas przygotowania: 60 min

Sposób przygotowania:

W średnim garnku zagotować wodę. Gdy zacznie wrzeć, włożyć do niej buraki i gotować przez około 30 minut, aż staną się miękkie. Następnie wyjąć buraki i ostudzić. 

W tym czasie w osolonej wodzie ugotować makaron do miękkości. 

Buraki obierać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać starty ser, a następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajć oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Do ugotowanego makaronu dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.

 

Wskazówka: Jeżeli boicie się, że moc waszego blendera jest zbyt mała aby rozdrobnić orzechy włoskie spróbujcie użyć do tego przepisu Orzechów włoskich tartych Domowe Wypieki 

 

źródło: kuchnia lidla 

Sposób przygotowania:

  • 500 g makaronu spaghetti 
  • 3 czerwone buraki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich Moreso
  • 1/4 szklanki startego sera grana padano 
  • 1/2 soku limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz 
  • opcjonalnie natka pietruszki do ozdoby

POLECANE PRODUKTY DO TEGO PRZEPISU