Sernik jaglany

Preparation time: 180 min

Preparation method:

Przygotowujemy spód: figi moczymy godzinę w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną odsączamy je i miksujemy blenderem ręcznym. Dodajemy tarte migdały i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy i chłodzimy w lodówce.

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku roślinnym. Konsystencja kaszy ma być klejąca, lekko rozgotowana. Do ugotowanej kaszy dodajemy banana, sok i skórkę z cytryny, cukier i olej kokosowy. Całość dokładnie blendujemy na gładki krem, który wykładamy na przygotowany wcześniej spód.

Daktyle moczymy w ciepłej wodzie około godziny. Odsączamy je, blendujemy na gładka masę i mieszamy z makiem. Wykładamy na krem jaglany. Wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Komentarz: Ciasto z kaszy jaglanej smakiem przypominające tradycyjny serownik polecamy osobom, które unikają laktozy. Sernik jaglany jest także mniej kaloryczny niż jego tradycyjna wersja, więc możemy sięgać po niego bez obaw o zbędne kilogramy.

Preparation method:

Spód:

  • 1 glass of fig
  • 1/2 - 3/4 glass of grated almonds MORESO

Masa jaglana:

  • 1 glass of millet groats
  • 3 glases of milk or soy milk 
  • 1 big banana
  • 1 lemon "bio"
  • 6 spoons of sugar cane
  • 3 spoons of coconut oil 

Masa makowa:

  • glass dates
  • glass of dry poppy seeds MORESO
  • 1 bar dark chocolate  (min. 70 % kakao)
  • almonds flaked MORESO

RECIPE RECOMMENDED PRODUCTS