Krem z dyni

Preparation time: 60 min

Preparation method:

Dynie obierać ze skóry, wyjąć pestki i pokroić w kawałki. Po obraniu musi być minimum 2 kg netto. Jeżeli do przepisu używana jest dynia hokkaido to wystarczy wyjąć tylko pestki i ugotować razem ze skórką.

Cebule oraz ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plastry.

Do garnka włożyć dynie, ziemniaki, cebule, marchewkę, dolać około 2-3 l wody, posolić i ugotować pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodać obrany i rozdrobniony imbir.

Zupę zblendować na jednolitą masę. Przed podaniem doprawić do smaku solą oraz pieprzem oraz posypać prażoną pestką dyni. 

Preparation method:

  •  2 -3 kg dyni (może być  hokkaido)
  •  500 g ziemniaków obranych ze skórki
  •  2 marchewki 
  •  2 cebule
  • kawałek kłącza imbiru (opcjonalnie)
  • sól
  • czarny pieprz
  • garść podprażonych pesetk dyni MORESO

RECIPE RECOMMENDED PRODUCTS